Istoricul spitalului

Sfințirea temeliei Spitalului, în anul 1885, în prezența oficialităților locale și regionale.

Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc functioneaza într-o cladire care a fost construita în perioada 1885 – 1889 prin contribuțiile și donațiile Fondului Ecleziastic Român Bucovinean, a primăriilor și oamenilor de bine din localitățile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fundu Moldovei, Vama, Ciocănești, Moldovița, Frumosu, Iacobeni, Pojorâta, Sadova, Stulpicani, Doroteia, Poiana Stampei, Valea Boului, Valea Putnei, Breaza, Bucșoaia, Vadu Negrilesei, Ostra, Slătioara și Cârlibaba .

  • Construcția a fost finalizată în 1889 și a început să funcționeze cu 40 de paturi, distribuite în doua secții: medicină internă și chirurgie.
  • Construcția acestui spital în această zonă a însemnat un pas important în asistența medicală românească, fapt subliniat în monografia doctorului Alfred Reiner, membru al Societății de Istorie a Medicinei din România: ,,în Bucovina Imperiului Austro – Ungar, apariția medicilor români s-a facut mult mai târziu decât în celelalte provincii. Sub stăpânire austriacă, din pleiada primilor medici români bucovineni important este dr. Teofil Lupu, medic cu stagii serioase la celebra clinică a lui Theodor Billroth si la prof. Leopold din Dresden. El este primul chirurg român bucovinean și în același timp singurul medic român în tot ducatul Bucovinei din perioada respectivă, exceptând capitala țării, Cernăuți, unde existau câțiva medici români. Stabilirea dr. Lupu la Spitalul din Câmpulung a făcut, ca la puțin timp după aceasta, să atragă și alți medici români, absolvenți ai Facultății de Medicină din Viena și în scurt timp acest spital ajunge să fie primul și singurul spital din Bucovina austriacă încadrat numai cu cadre medicale românești.”
  • Spitalul, realizat după proiectul unui arhitect austriac, este amplasat în centrul orașului, într-o grădina parc.
  • Poarta Spitalului, realizată de elevii Școlii de Arte și Meserii din Câmpulung Moldovenesc, după 1925 (când Câmpulungul a devenit județ)

     

  • Prin anii 1946 -1950, pe lângă secțiile existente, se înființează un salon de bolnavi de hepatită și unul de pediatrie. În 1951, numărul paturilor crește la 120, când ia ființă și o secție de boli contagioase. În tot acest timp spitalul se dezvoltă prin construirea unor clădiri anexe, funcționând ca spital general până în 1983.
    În 1983, prin construirea unui nou spital modern cu circuite adecvate și capacitate mai mare (peste 400 de paturi) serviciile medicale sunt transferate în noua clădire. Prin grija dr. Alexandru Avasilcăi, medic primar psihiatru, în vechea clădire a spitalului se organizează Secția de Psihiatrie a Spitalului Orășenesc, cu 70 de paturi.
  • Această Secție de Psihiatrie reprezenta un nou serviciu medical, asigurând asistența psihiatrică atât locuitorilor din teritoriul arondat orașelor Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Gura Humorului (aprox. 300.000 locuitori) cât și celor din alte județe (învecinate: Botoșani, Neamț, Iași, Bacău sau la distanță: Tulcea, Bistrița, Maramureș).
  • Din 1993, după decesul dr. Alexandru Avasilcăi, este numit șef de secție dr. Alexandru Paziuc, medic primar psihiatru.
  • la inițiativa doctorului Alexandru Paziuc și cu sprijinul material al comunității locale, începe amenajarea în incinta spitalului a unei Capele creștin-ortodoxe, cu hramul „Izvorul Tămăduirii” . Lucrarea este terminată în noiembrie 1997.
  • Începând cu 01.07.1999 prin Ordinul Ministerului Sănătății nr.447/26.06.1999, Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc devine Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc , funcționând în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.
  • Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc este unic în județ ca spital de monospecialitate în domeniul psihiatriei și acordă asistență psihiatrică atât zonelor arondate municipiilor Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului și Vatra Dornei (83,88%) cât și pentru populația din restul județului (14,39%) și chiar pentru alte județe din țară (1,73%).
    Lucrările de modernizare au început în anul 2001.
  • S-a montat centrala termică proprie GPL, ulterior pe gaz metan.
  • La etajul superior s-a început amenajarea unor ateliere de erogoterapie: croitorie, pictură, atelier de împletituri din nuiele, atelier de țesut covoare, atelier de ceramică, precum și alte dotări anexe activităților de cultterapie și socioterapie.
  • La finele anului 2007 au început lucrări de reparații capitale în clădirea principală a spitalului, pentru aducerea acesteia la standardele impuse de începutul de mileniu.

Pentru o comparaţie obiectivă, vă punem la dispoziţie două galerii foto: înainte şi după renovare.

ÎNAINTE ...

Imaginile care urmează ilustrează starea spitalului înainte de renovare.

v16 v15 v13 v14 v12 v11 v10 v09 v08 v07 v06 v05 v04 v03 v02 v01

… SI DUPA

Imaginile care urmează ilustrează starea actuală a spitalului.

n01 n02 n03 n04 n05 n06 n07 n08 n09 n10 n11 n12 n13 n14 n15 n16 n17 n18 n19 n20 n21