Istoricul spitalului

Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc functioneaza într-o cladire care a fost construita în anul 1885 prin contributiile si donatiile Fondului Ecleziastic Român Bucovinean, a primariilor si oamenilor de bine din localitatile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fundu Moldovei, Vama, Ciocanesti, Moldovita, Frumosu, Iacobeni, Pojorâta, Sadova, Stulpicani, Doroteia, Poiana Stampei, Valea Boului, Valea Putnei, Breaza, Bucsoaia, Vadu Negrilesei, Ostra, Slatioara si Cârlibaba .

 • Constructia a fost finalizata în 1889 si a început sa functioneze cu 40 de paturi, distribuite în doua sectii: medicina interna si chirurgie.
 • Constructia acestui spital în aceasta zona a însemnat un pas important în asistenta medicala româneasca, fapt subliniat în monografia doctorului Alfred Reiner, membru al Societatii de Istorie a Medicinei din România: ,,în Bucovina Imperiului Austro – Ungar, aparitia medicilor români s-a facut mult mai târziu decât în celelalte provincii. Sub stapânire austriaca, din pleiada primilor medici români bucovineni important este dr. Teofil Lupu, medic cu stagii serioase la celebra clinica a lui Theodor Billroth si la prof. Leopold din Dresden. El este primul chirurg român bucovinean si în acelasi timp singurul medic român în tot ducatul Bucovinei din perioada respectiva, exceptând capitala tarii Cernauti, unde existau câtiva medici români. Stabilirea dr. Lupu la Spitalul din Câmpulung a facut, ca la putin timp dupa aceasta, sa atraga si alti medici români, absolventi ai Facultatii de Medicina din Viena, si în scurt timp acest spital ajunge sa fie primul si singurul spital din Bucovina austriaca încadrat numai cu cadre medicale românesti.”
 • Spitalul, realizat dupa proiectul unui arhitect austriac este amplasat în centrul orasului, într-o gradina parc.
 • Prin anii 1946 -1950, pe lânga sectiile existente, se înfiinteaza un salon de bolnavi de hepatita si unul de pediatrie. În 1951, numarul paturilor creste la 120, când ia fiinta si o sectie de boli contagioase. În tot acest timp spitalul se dezvolta prin construirea unor cladiri anexe, functionând ca spital general pâna în 1983.
  În 1983, prin construirea unui nou spital modern cu circuite adecvate si capacitate mai mare (peste 400 de paturi) serviciile medicale sunt transferate în noua cladire. Prin grija dr. Alexandru Avasilcai, medic primar psihiatru, în vechea cladire a spitalului se organizeaza Sectia de Psihiatrie a Spitalului Orasenesc, cu 70 de paturi.
 • Aceasta Sectie de Psihiatrie reprezenta un nou serviciu medical, asigurând asistenta psihiatrica atât locuitorilor din teritoriul arondat oraselor Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei si Gura Humorului (aprox. 300.000 locuitori) cât si celor din alte judete (învecinate: Botosani, Neamt, Iasi, Bacau sau la distanta: Tulcea, Bistrita, Maramures).
 • Din 1993, dupa decesul dr. Alexandru Avasilcai, este numit Sef de Sectie dr. Alexandru Paziuc, medic primar psihiatru.
 • in initiativa doctorului Alexandru Paziuc, si cu sprijinul material al comunitatii locale, incepe amenajarea in incinta spitalului a unei Capele crestin-ortodoxe, cu hramul “Izvorul Tamaduirii” . Lucrarea este terminata in noiembrie 1997.
 • Începând cu 01.07.1999 prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr.447/26.06.1999, Sectia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc devine Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc , functionând în contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Suceava.
 • Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc este unic în judet ca spital de monospecialitate în domeniul psihiatriei si acorda asistenta psihiatrica atât zonelor arondate municipiilor Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului si Vatra Dornei (83,88%) cât si pentru populatia din restul judetului (14,39%) si chiar pentru alte judete din tara (1,73%).
  Lucrarile de modernizare au inceput în anul 2001.
 • S-a montat centrala termica proprie GPL.
 • La etajul superior s-a început amenajarea unor ateliere de erogoterapie: croitorie, pictura, atelier de împletituri din nuiele, atelier de tesut covoare, atelier de ceramica, precum si alte dotari anexe activitatilor de cultterapie si socioterapie.
 • Lucrarile de renovare si reamenajare conform noilor cerinte impuse de statutul de spital de monospecialitate sunt in plina desfasurare.
  La finele anului 2007 au început lucrări de reparaţii capitale în clădirea principală a spitalului, pentru aducerea acesteia la standardele impuse de începutul de mileniu.

Pentru o comparaţie obiectivă, vă punem la dispoziţie două galerii foto: înainte şi după renovare.

ÎNAINTE ...

Imaginile care urmează ilustrează starea spitalului înainte de renovare.

v16 v15 v13 v14 v12 v11 v10 v09 v08 v07 v06 v05 v04 v03 v02 v01

… SI DUPA

Imaginile care urmează ilustrează starea actuală a spitalului.

n01 n02 n03 n04 n05 n06 n07 n08 n09 n10 n11 n12 n13 n14 n15 n16 n17 n18 n19 n20 n21