REGULAMENT
(anexă la Decizia nr. 28 din 23.05.2024)
privind preluarea deșeurilor de medicamente provenite de la populație
Art. 1 Medicamentele cu termenul de valabilitate depăşit, medicamentele care nu mai sunt utilizate, reziduurile de medicamente, medicamentele care au recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piaţă și alte medicamente care reprezintă deșeuri de medicamente vor fi preluate de la populație la solicitarea persoanei fizice care dorește să predea aceste medicamente Spitalului de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, denumit în continuare ”spitalul”.
Art. 2 (1) Deșeurile de medicamente vor fi preluate de la persoana fizică de către persoana numită de conducerea spitalului sau înlocuitorul acesteia.
(2) Persoana prevăzută la alin. (1) va verifica dacă medicamentele se încadrează în Instrucțiunile Ministerului Sănătății nr. 6226/2024 privind modalitatea de gestionare a deşeurilor de medicamente neutilizate şi/sau expirate provenite de la populaţie.
(3) Nu vor fi primite alte deșeuri cum ar fi materiale sanitare, dispozitive medicale, proteze etc.
Art. 3 (1) Predarea-primirea deșeurilor de medicamente se va face săptămânal, în ziua de miercuri, între orele 10,00-12,00.
(2) Colectarea deșeurilor de medicamente de la populație se va face în spațiul anume destinat colectării deșeurilor de medicamente provenite din spital, întrucât acesta îndeplinește condițiile prevăzute de Instrucțiunile Ministerului Sănătății nr. 6226/2024 privind modalitatea de gestionare a deşeurilor de medicamente neutilizate şi/sau expirate provenite de la populaţie (art. 3 alin. (3)).
(3) Programul de predare-primire a deșeurilor de medicamente va fi afișat la spațiul amenajat de predare-primire din spital și pe site-ul instituției.
Art. 4 Responsabilul cu primirea deșeurilor de medicamente de la populație va colecta deșeurile de medicamente diferenţiat de cele rezultate din activitatea medicală a spitalului, pe categorii de medicamente, în recipiente corespunzătoare categoriei din care acestea fac parte, conform Instrucțiunilor Ministerului Sănătății nr. 6226/2024 privind modalitatea de gestionare a deşeurilor de medicamente neutilizate şi/sau expirate provenite de la populaţie (art. 3 alin. (4)), luând în considerare următoarele categorii:
- a) deşeuri de medicamente citotoxice şi citostatice – se colectează în recipiente confecţionate din carton sau plastic, prevăzute în interior cu sac din polietilenă care să nu permită scurgeri de lichid. Recipientele sunt prevăzute cu sistem antiretur, pentru a împiedica recuperarea deşeurilor;
- b) deşeuri de medicamente, altele decât cele citotoxice şi citostatice – se colectează în recipiente confecţionate din carton sau plastic, prevăzute în interior cu sac din polietilenă care să nu permită scurgeri de lichid. Recipientele sunt prevăzute cu sistem antiretur, pentru a împiedica recuperarea deşeurilor;
- c) deşeuri de medicamente aflate în stare lichidă care sunt conţinute într-un recipient cu potenţial înţepător-tăietor (fiole din sticlă, seringi preumplute cu reziduu de medicament sau goale) – se colectează în recipiente specifice deşeurilor înţepătoare-tăietoare medicale, prevăzute cu sistem de închidere temporară şi definitivă;
- d) deşeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune – se colectează separat de celelalte categorii, fără a fi eliminate prin incinerare. Acestea urmează circuitul deşeurilor reciclabile.
(1) Recipientele se etichetează cu denumirea deşeurilor de medicamente (categoria) care urmează să fie colectate, sursa de generare: populaţie, marcaj specific al pericolului, capacitatea recipientului (l sau kg), linia de marcare a nivelului maxim de umplere, data începerii utilizării recipientului, unitatea sanitară, persoana responsabilă cu manipularea lui, data umplerii definitive.
(2) Recipientele se sigilează după umplere, în scopul prevenirii unor posibile accidente care pot apărea în perioada colectării şi transportului până ce urmează a fi incinerate. Recipientele sunt marcate în conformitate cu reglementările Acordului referitor la transportul internaţional rutier al mărfurilor periculoase.
Art. 5 În spaţiul de colectare a deşeurilor de medicamente rezultate de la populaţie se vor afișa la loc vizibil informații de prezentare a categoriilor deşeurilor colectate, cu exemplificare, precum şi mesaje de avertizare pentru populaţie care vizează riscurile care decurg din aruncarea necontrolată a acestor deşeuri în mediul înconjurător.
Art. 6 Persoana desemnată responsabil cu colectarea deșeurilor de medicamente de la populație, va monitoriza această activitate și va evidenția în fişa de evidenţă internă a gestiunii deşeurilor a spitalului cantitățile de deșeuri rezultate din colectarea de la populație, rezultate în urma cântăririi.
Art. 7 (1) În vederea raportării de către spital a datelor reprezentate de cantităţile deşeurilor de medicamente de la populaţie, persoana desemnată responsabil cu colectarea deșeurilor de medicamente de la populație va comunica Direcției de Sănătate Publică Suceava, la termenele stabilite în legislație, cantitățile de deșeuri de medicamente provenite de la populație, separat de cantitatea deşeurilor de medicamente generate de spital.
(2) Persoana desemnată responsabil cu colectarea deșeurilor de medicamente de la populație va raporta Direcției de Sănătate Publică Suceava cantităţile deşeurilor de medicamente colectate de la populaţie pe baza machetelor electronice de raportare, după modelul aprobat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), şi postat pe site-ul acestei instituţii.
Art. 8 Persoanele responsabile numite prin decizia nr. 28 din 23.05.2024, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului regulament.
Regulamentul în format PDF poate fi consultat aici